Nu te misca (Margaret Mazzantini)

Nu te misca isi loveste cititorul drept in stomac, ii taie respiratia”. Astel descrie Libri dramaticul roman al lui Margaret Mazzantini.

Un accident de masina asterne o adolescenta (Angela) pe patul spitalului in care lucreaza chiar tatal acesteia. Chirurgul, descumpanit, ramane langa fiica sa, inainte si in timpul operatiei pe creier la care aceasta este supusa si tragicul momentului ii ofera un pretext sa isi aminteasca o alta intamplare infioratoare din trecutul sau; o poveste de dragoste sa ii spunem, din lipsa unor cuvinte mai adecvate care sa descrie o legatura pe care trupul o cere si pe care mintea nu o intelege.

“Trupul, Angela, poate iubi ceea ce mintea dispretuieste?”,  intreaba, in gand , un barbat inca dezorientat si uimit de slabiciunea sa complet irationala, in fata unei “fapturi”  ce nu era nici frumoasa, nici eleganta, nici compatibila intelectual cu acesta.

Si, intr-adevar, oxigenul iti paraseste incet plamanii, in timp ce te afunzi in strania poveste a unei aventuri extraconjugale si nu mai revine pana la sarsitul acestei legaturi, fireasca si nefireasca in acelasi timp.

Astfel, tatal se confeseaza fiicei… De fapt, el se confeseaza lui insusi, simtind nevoia sa mearga inca o data pe firul unor evenimente pe care le exilase undeva in strafundul mintii si al inimii.

Povestea nu este una romantica, dar este una cutremuratoare, ce aduce mai degraba in prim plan frumusetea ascunsa a uratului si rusinea unui chirurg care doreste o femeie, asa cum am mai spus, care nu se distinge nici prin frumusete, nici prin inteligenta. Insa, langa ea, acesta reuseste sa se simta implinit, in acel mod pe care de obicei il negam ca facand parte din noi, pe care nu vrem sa il vrem, in acel mod poate murdar si nepotrivit, pe care civilizatia il priveste in sila, cu prejudecati, dar si cu un jind ascuns adanc.

Astfel, Margaret Mazzantini descrie trairi frumoase si obscure si spune o poveste bizara, si pentru noi, si pentru cei ce au trait-o, primind, pentru aceste randuri atat de vii, cele mai prestigioase distinctii literare italiene, Premiul Strega si Premiul Grinzane Cavour.

Pasionatii filmelor italiene pot  trai aceasta poveste si sub forma unei pelicule, avand-o in rolul principal pe Penelope Cruz, iar in spatele regizorului si al chirurgului din roman pe Sergio Castellito, sotul lui Margaret Mazzantini.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s