Mitologii subiective (Octavian Paler)

„Aveam patruzeci si noua de ani si, intr-o zi, am constatat ca mi s-au intepenit umerii. Imbracam haina cu miscari comice. Reumatismul imi dadea un prim avertisment. «Periartrita bilaterala» au zis doctorii si mi-au recomandat sa ma duc la mare, la un sanatoriu de la Eforie Nord (…) Vedeam pentru prima oara marea iarna. Plaja era pustie, mereu uda si plina de scoici negre, iar valurile izbeau cu furie stancile. Petice de zapada faceau si ele nisipul, rece, deloc îmbietor. Dimineata treceam prin diverse «proceduri» si inotam vreo ora într-un bazin cu apa de mare încalzita. Dupa-amiaza, stateam in camera, ascultand cum pocnea cate o usa izbita de vreo rafala de vant si zgomotul valurilor, care spre seara devenea aproape inversunat. Spuma alba risipita pe stanci te facea sa crezi ca marea avea insomnii. In acel decor cu singuratati de preistorie mi-am scris Mitologiile subiective.” (Convorbiri cu Octavian Paler)

In acest mediu ostil, sumbru si putin melancolic au fost scrise primele pagini ale unei colectii neobisnuite de eseuri.

Paler a ales sa ne vorbeasca, rand pe rand, despre impresionantele personaje mitologice, dedicandu-le fiecaruia cate un capitol din cartea sa. El le-a descris maretia si puterea, dar le-a apreciat mai degraba umanitatea.

Ne-a vorbit spre exemplu despre Ahile si despre vitejia lui, dar ni s-a confesat, nu ii placea eroul, ii placea doar acea rana care il tinea cumva ancorat in umanitate.

Apoi ne-a vorbit despre Ulise, despre dorinta acestuia de a fi uman, chiar daca asta a insemnat refuzul nemuririi oferite de nimfa Calipso. El a vrut sa fie muritor, iar astazi, cred, noi toti am vrea sa traim vesnic.

Aproprierea autorului de personajele ale caror destine au cunoscut tragicul este evidenta, Paler vorbindu-ne cu melancolie si in acelasi timp cu luciditate despre Oedit, Sisif si Icar, in timp ce, pe de alta parte, nu s-a ferit sa ironizeze personaje ce tind spre perfectiune si se indeparteaza, astfel, de conditia noastra precara.

Sinceritatea acestor eseuri, situate undeva intre istoric si subiectiv, este trasatura cea mai pregnanta a colectiei. Paler ne invata, oferindu-ne ca exemplu propriile sale trairi, despre caractere, despre istorie si despre cultura.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s