Arta razboiului (Sun Tzu)

E impresionant atunci cand o carte veche de peste 2500 de ani aduce inca un plus pentru cititorii sai. Si asta se intampla cu „Arta razboiului” de Sun Tzu, care a reusit nu numai sa mentina interesul a sute de generatii, dar si sa transceada granitele domeniului pentru care a fost scrisa.

Ad litteram, cartea ne vorbeste despre razboi, dar gandita metaforic, ea ne poate vorbi despre orice fel de confruntare, in politica, economie, in tranzactii sau negocieri.

Cine a fost Sun Tzu?

Exista o etapa in istoria Chinei denumita Perioada Primaverii si a Toamnei, care a durat intre 722 si 481 IH. Intreaga regiune era guvernata feudal si sapte neamuri erau antrenate in lupta pentru putere. Era un razboi continuu.

Se spune ca aceea este perioada in care s-a nascut si a trait Sun Tzu, un general de armata sub regele Helü al neamului Wu. Sun Tzu s-a dovedit a fi un strateg iscusit si eficace, ce considera razboiul a fi aproape o arta si care, prin intermediul Artei Razboiului a vrut sa ii instruiasca pe soldati sa gandeasca luptele intr-o maniera planificata, strategica.

Cartea nu are un fir narativ, fiind o insirare de insemnari, impartite in functie de etapele razboiului, fiind practic un ghid pe care Sun Tzu l-a transmis soldatilor din subordinea sa.

Surprinzator de rationala pentru perioada in care a fost scrisa, Arta Razboiului avertizeaza soldatii impotriva superstitiilor si a temerilor irationale, in conditiile in care astazi exista in continuare oameni care nu ar trece pe sub o scara.

Iata si cateva dintre insemnarile din carte:

„What the ancients called a clever fighter is one who not only wins, but excels in winning with ease. Hence, his victories bring him neither reputation for wisdom nor credit for courage.”

„Prohibit the taking of omens, and do away with superstitious doubts. Then, until death itself comes, no calamity need be feared.”

„Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.”

Astfel, recomand aceasta carte tuturor care cauta un punct de pornire in planificarea strategica din orice domeniu.

Reclame

Un gând despre „Arta razboiului (Sun Tzu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s