Lansare de carte – In salbaticie (Jon Krakauer)

Astazi, 19 iunie, ora 17.30, la Greenhours va avea loc evenimentul de lansare de carte si DVD – In salbaticie de Jon Krakauer / Into the wild – in regia lui Sean Penn. Cartea a fost tradusa in romaneste de Iulia Blaga si a aparut recent la editura Humanitas.

In salbaticie” de John Krakauer s-a mentinut peste doi ani pe lista bestsellerurilor New York Times, a primit YALSA Best Books for Young Adults Award in 1997, iar anul acesta este nominalizat la YALSA Popular Paperbacks. Filmul omonim, regizat in 2007 de Sean Penn, cu Emile Hirsch, Vince Vaughn şi Kristen Stewart, a fost recompensat cu doua Globuri de Aur si nominalizat la doua premii Oscar.

Astfel, dupa cum putem observa, trista poveste a mortii tanarului Chris McCandless in salbaticia Alaskai a castigat atentia si aprecierea nu numai publicului larg, dar si a criticilor, starnitnd de asemenea reactii intense in societatea americana.

Jon Krakauer, colaborator al revistei Outside, a publicat initial un articol pe aceasta tema, impresionat de asemanarea dintre povestea tanarului si propriile lui experiente, dar si ale altora dinaintea lor. Dupa o migaloasa si deosebita cercetare, Krakauer scrie „In salbaticie”, refacand traseul lui McCandless, urmarindu-l pas cu pas, stand de vorba cu oamenii pe care acesta i-a cunoscut in ultimii doi ani de viata. Cartea reconstituie puzzle-ul complicat al motivatiei care l-a condus catre un sfarsit tragic. Krakauer traseaza o serie de paralele intre destinul lui McCandless si al altor tineri, purtati, inaintea lui, de aceleasi idealuri, tineri disparuti fara urma, inghititi de abisul salbaticiei. Autorul ajunge la concluzia ca atractia exercitata de teritoriile virgine asupra spiritului american este extraordinar de puternica. Chemarii instinctive i se adauga adesea formatia intelectuala, care nu face decat sa intensifice acest imbold, cum se întampla in cazul lui McCandless.

Sa fie oare prea sufocanta aceasta civilizatie in care traim, din ce in ce mai inclinata spre tehnologic si din ce in ce mai putin inclinata spre natura? Sa fie ea cea care ne impinge spre aventuri pe teritorii necunoscute si pustii?

Din pacate, natura, privita dincolo de perdeaua de iluzii tesuta de scriitori, poate fi adesea surprinzatoare si nemiloasa.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s