O fata cu…vocatie (Rosa Mundi)

O lectura interesanta si pe alocuri inconfortabila, „O fata cu…vocatie” de Rosa Mundi este un roman ce se zbate intre intelect si instinct, atat in ceea ce priveste personajul principal, Vanessa, o doctoranda in filosofie ce lucreaza part-time ca receptionera la un hotel de lux si part-time ca prostituata pentru clientii acestuia, cat si in ceea ce priveste aventura ei sexuala cu Alden X.

Alden este un tanar blocat intr-un scaun cu rotile, ce pe parcursul desfasurarii actiunii isi pierde treptat din aparenta slabiciune pe care ai fi putut sa i-o atribui la inceput. Artist conceptual si adept al teoriilor lui Aleister Crowley, acesta are ca scop realizarea unei cercetari pentru o compozitie muzicala cu ajutorul careia spera sa devina celebru. Iar toata cercetarea sa este bazata pe raspunsurile lui „Joan” (un alter ego timid si vulnerabil pe care Vanessa il adopta pentru artist) la tortura sa sexuala.

Totul in roman se situeaza undeva la mijloc. Intre violenta si intelegere. Intre hipnoza si realitate („Vanessa observes the activities of Joan, and marvels … Sometimes Joan knows she is Joan: sometimes she thinks she is whatever Alden or Ray tell her she is. Sometimes Joan play-acts panic and distress: sometimes Joan and Vanessa are as one …” ). Intre frica si placere.

Desi am fost placut surprinsa de citatele culturale rafinate si de faptul ca Vanessa m-a convins ca a citit marile nume ale folosofiei, desi admir persoanele ce vorbesc atat de deschis, detaliat si neinhibat despre un astfel de subiect, socand audienta pudibonda si desi imi plac romanele ce au aspectul mai degraba al unei prime schite decat a unei carti ce a fost aprobata deja de multe persoane, in insiruirea lor de pe lantul ierarhic al editurilor…ceva lipseste.

Poate cartea nu creaza tocmai un univers complet si inchegat, focusandu-se parca numai pe ceea ce avem nevoie sa stim ca sa intelegem povestea. Poate ca scenele erotice nu sunt cele mai reusite, desi nu cred ca este nimic ciudat in faptul ca aceleasi scene sunt considerate fascinante de o persoana si lasa rece pe alta. Poate ca finalul moralist nu este tocmai potrivit. Citand recenzia celor de la The Guardian: „The publishers describe this book as „a highly moral tale of a very naughty girl” and I suppose that’s right if you think the moral „Don’t whore yourself to a bunch of porno-obsessed occultists or you may end up on Satan’s altar” is one worth spelling out.”

Insa, ceva ce toti cei ce au citit acest roman cred ca au simtit ca lipseste este un personaj principal cu care sa empatizeze sau pe care sa nu il inteleaga, pe care sa il iubeasca sau sa il urasca, care sa fascineze, un personaj care sa nu para atat de fortat si plictisitor, in ciuda tuturor eforturilor de a iesi din comun.

Astfel, „O fata cu…vocatie” este un roman interesant si curajos, o lectura ce te poarta rapid de la inceput si pana la sfarsit, dar care, cel putin pentru mine, nu a avut „acel ceva”.

Despre Rosa Mundi

Rosa Mundi este un pseudonim ce a reusit sa ascunda abil identitatea autoarei acestui roman. Multi considera, insa, ca ar fi vorba despre Fay Weldon, celebra scriitoare britanica.

Scriitoarea, asociata des cu feminismul, portretizeaza in fictiunile sale femei contemporane care se regasesc prinse in situatii opresive de catre structura patriarhala a societatii britanice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s