Spectaculoasele sculpturi in carti ale lui Brian Dettmer

Dupa ce, acum putin timp, v-am povestit despre Su Blackwell, astazi vrem sa va facem cunostinta cu un alt sculptor in carti, Brian Dettmer.

Brian s-a nascut in Chicago, dar, in acest moment, locuieste in Atlanta, Georgia, unde, cu mult talent si infinita rabdare creaza sculpturi spectaculoase din carti vechi. Folosind cutite, foarfeci si ustensile chirurgicale, Brian expune meticulos diferite straturi ale cartilor, reusind de fiecare daca sa creeze ceva diferit si parca sa dea viata sculpturilor sale.

Dettmer este apreciat in lumea intreaga (ceea ce nu ne surprinde absolut deloc), iar creatiile sale pot fi gasite in nenumarate galerii si publicatii. Mai jos am ales cateva poze cu lucrarile artistului, dar veti gasi mult mai multe pe site-ul acestuia,  briandettmer.com.

Ce spune artistul 

„Era informatiei in forma fizica este la sfarsit. Rutele intangibile se dezvolta cu fluiditate, in timp ce materialul si istoria se pierd, alunecand si erodandu-se in eter. Media noua isi schimba rapid forma, nerestrictionata de greutatea materiala si de responsabilitatea istorica. In lumea tangibila ne ramane doar un material inghetat, dar, in lumea intangibila, se poate sa nu ne ramana nimic. Istoria se pierde, in timp ce formatele se schimba de la stabilitate fizica spre o catastrofa digitala. 

Bogatia si profunzimea cartii este universal respectata, insa, de multe ori, nedescoperita, monopolul formei si relevanta informatiei palind in timp. Functia pentru care cartea a fost creata s-a diminuat si forma sa a ramas lineara intr-o lume non-lineara. Alterand forma fizica a informatiei si deplasand functii preconcepute, noi si neasteptate roluri apar. Aceasta este aria in care ma desfasor in acest moment. Prin excavare meticuloasa sau alterare concisa, editez sau disec obiecte sau sisteme comunicative, precum carti, mape, benzi si alte mijloace media. Rolul mijlocului media se transforma. Continutul sau este recontextualizat si apar noi intelesuri sau interpretari.”

Explicatia procesului

„Incep cu o carte existenta si ii sigilez marginile, creind o nava inchisa, plina de potential. Tai in suprafata cartii si disec prin ea, din fata. Lucrez cu cutite, foarfeci si ustensile chirurgicale pentru a sculpta pe rand, o singura pagina, expunand fiecare strat, in timp ce tai in jurul ideilor si imaginilor de interes. Nimic din interiorul cartii nu este mutat sau implantat, doar indepartat. Imagini si idei sunt dezvaluite pentru a expune istorii si memorii alterate. Munca mea este o colaborare cu materialul existent, cu creatorii sai anteriori si piesele realizate expun noi relatii ale elementelor interioare ale cartii, lasandu-le exact acolo unde au fost de la conceperea lor originala.”

Sculpturile lui Dettmer au fost expuse si colectionate in Statele Unite, Mexic si Europa. A avut spectacole solo in New York, Chicago, San Francisco, Miami, Atlanta si Barcelona si a avut proiecte expuse in Mexico City, Berlin si Londra.

A fost reprezentat la diverse targuri internationale de arta, printre care Pulse (Miami), MACO (Mexico City), ARCO (Madrid), Scope (Londra, Miami), Art Chicago (Chicago) si multe altele.

Creatiile lui Brian au castigat apreciere internationala prin bloggeri, dar si prin media traditionala. Bibliografia sa include aparitii in The New York Times, The Guardian, Chicago Tribune, AJC, Modern Painters, Wired, The Village Voice, Harper’s, Time Out, The San Francisco Chronicle, National Public Radio, printre multe altele.

Iar pe noi, Dettmer ne-a fascinat pur si simplu.

Sursa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s