„Matei Brunul”, de Lucian Dan Teodorovici, a castigat Premiului literar „Augustin Fratila”

Contemporanitatea si literatura romaneasca nu prea se intersecteaza in mintile cititorilor. Am rams blocati pe cativa scriitori (Cartarescu, Plesu etc) si rareori avem curiozitatea sa mai ridicam vreo alta carte, a unui necunoscut, sa-i dam o sansa.

Si nu numai la cititori se vede aceasta reticienta. Incurajarile, in special cele financiare, sunt undeva la limita extinctiei.

De aceea, m-a bucurat mult sa aflu despre Premiul literar „Augustin Fratila”.

Concursul, organizat de Asociatia Casa de Cultura, s-a aflat la prima sa editie si si-a propus sa gaseasca cel mai bun roman al anului 2011 si sa incurajeze autorul sau cu un premiu de 10.000 de euro, oferit de compania Philip Morris.

In cuvintele lui Nicolae Manolescu „excelenta trebuie sa ia totul, si nu doar o bomboana mai mare.”

Jurizarea

Romanul anului 2011 a fost ales in 2 etape.

In prima, un juriu de specialitate, format din criticii literari Alex Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu si Daniel Cristea-Enache a stabilit finalistii concursului (cinci autori): Magda Carneci (FEM), Octavian Soviany (Viata lui Kostas Venetis), Mirela Stanciulescu (Emoţia), Lucian Dan Teodorovici (Matei Brunul), Alexandru Vlad (Ploile amare).

Apoi, 20 dintre cei mai buni bloggeri romani au ales castigatorul, acordand puncte de la 1 la 5 fiecarui roman finalist. Aceasta et.apa mi s-a parut mie a fi un fel de vot al publicului, dar pentru ca nu poti sa ceri romanilor (vorbesc de masa, normal) sa faca un efort atat de mare precum sa citeasca 5 romane, s-a recurs la o varianta mai…restransa. Evident, autorul al carui roman a primit cel mai mare punctaj a fost rasplatit cu Premiul literar „Augustin Fratilă” si cu cei 10.000 de euro.

Si castigatorul este…

Nu ca ar fi vreo surpriza, doar scrie chiar in titlu, premiul literar a fost acordat lui Lucian Dan Teodorovici, pentru romanul „Matei Brunul”. Nu pot sa va spun foarte multe despre roman inca (abia l-am inceput), dar promit sa revin cu o recenzie detaliata a acestuia. In schimb, pare promitator si imi place tare mult cum scrie acest autor, nici prea romantic, nici prea transant, fara sa imi dea prea mult o data si fara sa imi dea prea putin. In plus, m-am atasat foarte tare de personaj, inca din primele pagini.

Mai departe

Premiul literar „Augustin Frăţilă” va fi acordat în fiecare an pentru cel mai bun roman apărut în anul anterior, conform unei selecţii făcute de critici literari şi de bloggeri. Sper sa devina o traditie si sa inspire si alte astfel de concursuri, deoarece avem multi autori talentati si prea putina recunostinta.

Cine este Augustin Fratila?

Probabil nu stiti cine este acest „Augustin Fratila”. Nici eu nu stiam, din pacate, dar, facand putina cercetare am aflat ca a fost un om exceptional, care a train prin si pentru cultura si care a ajutat la dezvoltarea acesteia. Mai simplu si pragmatic, Augustin Fratila a fost director al Editurii ALLFA si a publicat numai intre anii 1996-2000, intr-o perioada de pionierat editorial, peste 80 de scriitori romani.S-a hotarat astfel, ca ar trebui sa devina un simbol in zona literara si sa dea numele acestui concurs.

Un gând despre „„Matei Brunul”, de Lucian Dan Teodorovici, a castigat Premiului literar „Augustin Fratila”

  1. Pingback: CONCURS: Castiga cartea Emotia de Mirela Stanciulescu | bookcritics

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s