Gaudeamus 2012

Maine, 21 noiembrie, va incepe Targul International de Carte Gaudeamus, ce se va desfasura la Pavilionul Central Romexpo din Bucuresti si va dura pana pe 25 noiembrie.

In premiera, anul acesta, Targul Gaudeamus va avea un partener privilegiat, Italia, care si-a castigat acest statut in urma participarii ca invitat de onoare la editia din 2011.

Totodata, pentru prima data, un targ de carte din Romania initiaza un centru international de copyright. Astfel, zece agenti literari europeni vor veni la Gaudeamus pentru a stabili intalniri profesionale cu editori, autori, traducatori si agenti literari romani.  Pe intreaga durata a targului va functiona Centrul International de Agentii Literare, un spatiu special amenajat in care vor fi programate intalnirile profesionale. De asemenea, joi, intre orele 11.30 si 13.30, va avea loc in Sala Cupola (Pavilionul Central Romexpo) masa rotunda cu tema „Rolul agentilor literari pe piata internationala de carte in era electronica”.

Gaudeamus 2012 va reuni cele mai reprezentative edituri romanesti, dar si prestigioase edituri straine, ambasade si centre culturale, la care se adauga participanti si invitati din Belgia, Franta, Spania, Rusia, Norvegia si Estonia, intr-un maraton de evenimente care vor tine capul de afis al fiecarei zile.

Pe de alta parte, in acest an, Targul Gaudeamus sarbatoreste limba si cultura romana in integralitatea ei prin participarea Moldovei ca invitat de onoare: o provocare la dialog si o reconectare necesars la noutatea vietii culturale si editoriale de peste Prut. Astfel, pe langa scriitorii si oamenii de cultura moldoveni invitati, la targ vor fi prezenti si jurnalistii de la Teleradio Moldova.

In ceea ce priveste ofertele editurilor, acestea prezinta, ca in fiecare an, reduceri de pana la 50%, carti la 10 lei si, inainte de toate, noi titluri, semnate de autori autohtoni, precum: „Astazi este mainele de care te-ai temut ieri”, de Radu Paraschivescu, „Toate bufnitele”, de Filip Florian, dar si intalniri cu invitatul special al evenimentului, Pascal Bruckner.

Totodata, organizatorii targului invita profesionistii imaginii – fotografi, artisti sau graficieni – la un dialog vizual cu lumea cartii. Astfel, expozitia de fotografie „Istoria imaginara a cartii si a scrisului” – o incursiune insolita in lumea cartii din perspectiva fotografica, va reuni peste 30 de lucrari semnate de artistul Jean Marc Godès, autorul imaginii Gaudeamus 2011 si 2012.

Acestora li se alatura „Expozitia Ada Kaleh – Insula din suflet”, organizata de Muzeul Taranului Roman – o calatorie pasionanta, documentata cu fotografii, ilustratii si carti postale, harti si relatari, in perioada de glorie a insulei care a devenit legendara in trecutul recent al Romaniei, dar si proiectul „Edituri disparute – carti regasite” de readucere in atentie a editurilor disparute in ultimii ani din peisajul editorial romanesc, care detin incă, in mod direct sau prin reprezentanti legali, un fond de carte comercializabil.

Pe langa toate acestea, mai sunt multe alte surprize pe care va invitam sa le descoperiti la targ 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s