Celei care ma judeca (Alessandro Perissinotto)

celei care ma judeca„Doamna judecatoare, vreti sa stiti cum l-am ucis? Nu va povestesc despre fapta in sine ci, despre cum am luat decizia de a-l omori, cum intr-o clipa, oricine se poate transforma intr-un asasin.”

E un gand nu tocmai placut si pe care probabil prea putini o sa stea sa-l…despice. Si, pana la urma de ce sa stau sa ma gandesc ca as putea sa fiu un asasin, in loc sa ignor acest aspect neplacut…oricum, probabilitatea e de partea noastra, a fiecaruia, mai multi sunt cei care nu au omorat niciodata, decat cei care au avut nefericirea de a ajunge in acel punct fara intoarcere.

Celei care ma judeca” inglobeaza o serie de scrisori mai putin obisnuite…un dialog in scris intre un asasin si cea care il judeca, momentan fara finalitate, dar asta s-ar putea schimba in orice moment…daca e prins.

Intr-una dintre primele scrisori, judecatoarea, incercand sa isi explice riscul pe care si-l asuma Luca, ii scrie „Pe de o parte esti sigur ca nu te voi prinde niciodata, ca vei ucide din nou si vei fugi, dar pe de alta parte vrei sa fii oprit, vrei ca eu sa te gasesc si sa te arestez, pentru a-ti linisti constiinta, pentru a nu omori din nou, pentru ca nu-ti este usor sa omori.”

Un motiv mai putin…uman si mai putin desirabil ar fi…un joc. Daca te joci singur sau daca joci un joc usor nu ai aceeasi satisfactie atunci cand castig. Dar daca cineva se joaca cu tine, si, cu atat mai mult, daca cineva incearca sa te faca sa pierzi….victoria e mult mai savuroasa.

Insa, poate, niciunul dintre aceste doua motive nu sunt adevarate. Poate dorinta de a explica, de a fi inteles de catre cineva, de a pune in context o fapta odioasa astfel incat sa nu mai pari atat de inuman…poate aceasta dorinta a fost singura ce l-a indemnat sau ce l-a obligat sa scrie.

Si asa pare sa fie; dialogul initial suspicios si prefacut se transforma intr-o ancheta comuna, a judecatoarei si a lui Luca, prin care acestia descopera treptat adevaratii vinovati, cei care l-au transformat pe Luca intr-un criminal, care l-au impins in afara vietii sale de rutina, spre un act atat de teribil.

Atat va dezvalui, sa lasam putin mister si pentru cand veti citi cartea…

„Romanul lui Alessandro Perissinotto este original prin structura, actual prin intriga si atemporal prin dilemele morale abordate.” Corriere della Sera

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s