Turnul misterios care l-a inspirat pe JRR Tolkien, cumparat cu 1 £

Perrotts folly EdgbastonAtunci cand Ben Bradley a sugerat ca o organizatie caritabila pentru oamenii fara adapost ar putea cumpara un turn georgian abandonat dintr-un cartier sarac din Birmingham….sa zicem doar ca nu a fost privita ca cea mai buna propunere si ca a primit cateva priviri ciudate.

Asta cu toate ca turnul este, cel mai probabil, inspiratia ce a stat la baza unuia dintre cele mai spectaculoase romane fantastice moderne.

Cladirea este impresionanta, dar, in acelasi timp, periculoasa. Turnul se clatina incet in vant puternic.

Dar…”Dupa cum s-a dovedit, CEO-ul meu este un fanatic Tolkien, si astfel afacerea a fost facuta”, a spus Bradley.

Astfel, organizatia caritabila „Trident Reach the People” a platit 1 £, devenind proprietarii uneia dintre cele mai vechi si excentrice cladiri din Birmingham.

Ferestrele sub forma unor ochi imensi vegheaza, intr-o parte cartierul unde JRR Tolkien a crescut, iar, in alta, „Oratoriul”, unde a mers la scoala. Acesta ofera, de asemenea, o vedere spectaculoasa a celui de-al doilea turn, pe langa care autorul trecea de doua ori pe zi,  hornul cu decoratii gotice al uzinei de apa Edgbaston. In timpul copilariei lui Tolkien, probabil ca turnul scotea inca fum de la motoarele cu aburi. Pentru adevaratii fani Tolkien, nu exista niciun motiv sa caute mai departe de atat originea celor doua turnuri din „Stapanul Inelelor”…

Turnul, denumit Perrott’s Folly (Nebunia lui Perrott), a fost construit de catre un localnic excentric, John Perrott, in 1758. Explicatia pragmatica este ca acesta a servit ca o cabana de vanatoare si a fost un simbol al statusului. Legenda insista totusi ca acesta a construit turnul pentru a putea vedea, in orice clipa, mormantul sotiei sale, aflat la 15 mile departare, sau ca, atunci cand era inca in viata, John ii spiona din turn escapadele cu iubitul sau, padurarul. Teoreticienii conspiratiei aduc in atentie simbolurile masonice cu care este ornata cea mai inalta camera si spun povesti despre camere secrete si pasaje subterane.

Organizatia „Trident Reach” organizeaza acum o strangere de fonduri pentru 1 milion £, pentru a finaliza lucrarile de restaurare si pentru a deschide turnul pentru public.

Bradley viseaza sa vada grupuri intregi, de la copii la pensionari, pictand in gradina din jurul turnului, la o cafenea care sa vanda cafea mamelor de la centrul „Sure Start” de peste drum, la nopti pline de filme, cu bilete de 20 de lire pentru adolescentii atat de mandri de extraordinarul lor vecin 🙂

El este hotarat sa nu lase turnul sa devina doar o alta oprire pe un traseu de patrimoniu turistic. El a indemnat organizatia sa il cumpere deoarece reprezenta o sursa de mandrie si o cladire care surprinde, intr-un district cu zone de maxima depravare, nu numai din oras, ci si din tara,

Deja, artista Lizzie Jordan colaboreaza cu grupuri locale pentru proiecte inspirate de turn 🙂

Noi speram ca proiectul sa fie un succes si abia asteptam sa auzim mai multe vesti.

(Sursa)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s