Elogiul nebuniei (Erasmus din Rotterdam)

erasmus-din-rotterdam-elogiul-nebuniei-sau-discurs-spre-lauda-prostiei A innebuni e pentru mine echivalent cu a muri.  Existenta mea fizica continua nu absoarbe nimic din aceasta experienta. Eu sunt ceea ce gandesc, corpul meu e doar un pachet. Deci, cu toate beneficiile pe care le ataseaza autorul nebuniei…nu mi-am dorit sa innebunesc citind aceasta carte 🙂

Cu toate acestea, in timp ce citeam „Elogiu nebuniei – sau discurs despre lauda prostiei” a fost imposibil sa nu-i dau dreptate autorului. Cei mai putin…intelectuali, cei nebuni, ei sunt de obicei aceia care stralucesc de fericire. Adevarata intrebare nu este daca ai vrea sa innebunesti, caci nimeni nu s-ar da pe sine pentru a deveni altcineva si a-si pierde trecutul, pentru a muri in orice fel in afara de cel fizic. Adevarata intrebare este poate cum ai fi ales sa te nasti, daca aceasta alegere ti-ar fi putut apartine.

Uitati-va la slabanogii, morocanosii si necajitii astia care se apuca sa studieze filosofia ori vreun lucru serios si anevoios. Sufletul lor, necontenit tulburat de o multime de ganduri diferite, apasa asupra firii. Spiritul li se risipeste in prea multe, seva vietii seaca in ei si de obicei imbatranesc inainte de a fi fost vreodata tineri. Dimpotriva, nerozii mei, toti rotofei si durdulii, stralucesc de sanatate si bunastare, de parca ar fi godaci de Acarnania. Si betesugurile batranetii le-ar fi cu desavarsire straine, de nu s-ar fi molipsit putin de la intelepti. Dar omul nu este facut sa fie perfect fericit pe pamant.

Inca un vechi proverb vine in sprijinul a ceea ce sustineam: ‘Doar prostia incetineste scurgerea tineretii si alunga nesuferita batranete.’

Putina prostie e in viata fiecaruia, bineinteles, si trebuie sa fie. Sa fim feriti de o viata plina de intelepciune, caci parca intelepciunea goneste orice moment de fericire pura si neumbrita, orice moment de placere totala.

Ce va mai ramane atunci din viata in afara de tristete, plictiseala, dor, griji si necazuri nesuferite, daca nu adaugam la ea si nitica placere, altfel zis, daca n-o dregem cu prostie?

Pe langa aceasta continua, si bine argumentata, de altfel, elogie a nebuniei, Erasmus aduce si o critica la diverse…categorii, precum calugarii, sau la diferite practici, cum ar fi vanzarea de indulgente. Poate noua nu ni se par familiare aceste subiecte, dar trebuie sa tinem minte ca acest complex eseu a fost scris in 1509.

Si, cu siguranta, daca ne uitam in jur, putem sa identificam si astazi cateva exemple in acelasi tipar.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s