Discutie despre romanul Nadja de André Breton

nadjaAstazi, 19 februarie, de la ora 18.00, la Libraria Kyralina (Str. George Enescu nr. 8) din Bucuresti, va avea loc o discutie despre romanul Nadja de André Breton, cartea fetis a suprarealismului, netradusa vreodata in romaneste din 1928 cand a aparut in Franta si pana acum, acel poem in proza care se incheie cu celebra fraza: „Frumusetea va fi convulsiva sau nu va fi deloc“.

Traducerea romanului a aparut recent in colectia „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), sub semnatura, cu postfata, note si ingrijire de editie de Bogdan Ghiu.

Invitati, alaturi de traducator, sunt: Paul Cernat,Simona Sora si Radu Toma.

Nadja nu e doar povestea unui tanar care vede pe o strada din Paris o femeie si se indragosteste de ea. Incepe prin a fi o astfel de poveste, simpla si surprinzatoare, dar se transforma in istoria, pluri-stratificata si mereu sub semnul hazardului, a unei stari mentale, un état d’esprit ce va deveni semnul definitoriu al curentului suprarealist. Construind o prezenta, un mod de a fi al spiritului dincolo de rational, romanul ne face sa abandonam, pana la urma, intrebarea banala: „Dar exista oare cu adevarat asa ceva?“.

Cartea, publicata in Franta in anul 1928, contine si un set de 48 de fotografii, ce surprind oameni, locuri, obiecte si situatii suprarealiste. Nadja, care in rusa inseamna „speranta”, este o punte intre imaginatie si lume, prezinta felul in care fantezia isi gaseste loc in realitate, nu intotdeauna palpabil, ci construind o prezenta, un mod de a fi cu spiritul in prezent si de a te bucura pe deplin de starea de fapt.

Despre Andre Breton

Andre Breton s-a nascut la Tinchebray, in 1896. A debutat la o virsta frageda, cu poeme, apoi s-a dedicat studiului medicinei si psihiatriei. In 1916 s-a alaturat curentului dadaist, in ciuda obiectiilor pe care le-a si pus in pagina. Eseist, editor si critic, Andre Breton este unul dintre fondatorii suprarealismului, iar manifestele sale contin principalele linii ale curentului. Acesta a murit la Paris, in 1966, la varsta de 70 de ani.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s