Scrisori de dragoste catre o printesa chineza (Matei Visniec)

scrisori-de-dragoste-catre-o-printesa-chineza-matei-visniec„Prin aceste texte mi-am propus de fapt un joc cu literatura erotica. Personajul pe care l-am imaginat nu-si interzice nimic, cu exceptia vulgaritatii (unul dintre marile flageluri ale lumii contemporane, mai ales in literatura).

Caligraf al fantasmelor, personajul meu redescopera curtoazia, nu indrazneste sa-si trateze iubita la persoana a doua singular, constata ca erotismul are doar de castigat atunci cand isi da intalnire cu Doamna Poezie si Domnul Umor.”

Cum am dresat un melc pe sanii tai

Vieniec ne spune clasica poveste dintre un EL si o Ea, intr-un mod atipic, onest, jucaus si pe alocuri erotic. Insa onestitatea si erotismul alaturate au un rezultat ciudat, astfel incat iti simti mai degraba sufletul, sentimentele (si nu trupul) „despuiate” si lasate in vazul tuturor, fara apararea minciunilor si a omisiunilor, asa exagerate si patetice cum sunt ele cateodata.

El isi pune inima pe masa. Pentru a o supraveghea, caci i-a facut prea multe necazuri pana acum, si pentru a o lasa fara aparare in fata celei iubite. Si noi simtim nevoia sa facem acelasi lucru. Sa ne punem inima pe o tava de argint (nu stiu de ce de argint, dar daca as alege sa-mi pun inima pe ceva, as fi inspirata sa aleg argintul) in timp ce citim acest roman si sa ii studiem reactiile, sa ne studiem pe noi insine.

El e pur si simplu un captiv al sentimentelor. El isi dreseaza melcul pe sanii ei, asa cum nu a reusit sa isi dreseze inima. Dar ea e cea care dicteaza tonul. Iar universul e complice al privirilor dintre cei doi, al iubirii lor, incat devine si el erotic si vibrant la randul sau.

„Nu stiu, doamna, unde gasiti fete de masa de un alb atat de virginal si, in acelasi timp, atat de disponibile, gata in orice moment sa accepte toate mangaierile, chiar si pe cele mai indecente…”

Dar toate aceste sentimente si resentimente, tot universul complice la povestea dintre cei doi, nu apasa deloc asupra cititorului, ci, mai mult, il inalta, ii dau senzatia ca pluteste undeva linistit, citind aceste randuri ce il fac sa zambeasca intelegator si

Scrisori de dragoste catre o printesa chineza

Matei Visniec reinvie curtoazia din declaratiile de dragoste de alta data. Reinvie poezia, politetea, chiar si stangacia, reinvie „batalia” pentru atentia si admiratia persoanei iubite.

„Printesa Imperiala va putea contempla un covor de flori cu imaginea universului si a indraznelii speciei umane. Fiecare floare va fi o scrisoare de dragoste trimisa Printesei noastre de o regiune diferita a tarii noastre si a lumii. Fiecare floare va fi, de asemenea, o scrisoare de dragoste a creativitatii noastre fara egal.”

Erotismul literar rafinat din aceste scrisori, limbajul mangaietor, dar narcisist, iubirea egoista, zabava…toate vin dintr-o alta lume, nefamiliara, dar in care mi-am petrecut cu drag o ora, citind aceste randuri.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s