Lansare de carte: Evreii din Harlau. Istoria unei comunitati (Carol Iancu)

Miercuri, 3 aprilie 2013, ora 11.30, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, Bucuresti) va avea loc lansarea cartii Evreii din Harlau. Istoria unei comunitati de Carol Iancu, aparuta in acest an la Editura Universitatii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi. Lucrarea va fi prezentata de prof. dr. Vasile Morar, prof. dr. Alexandru-Florin Platon si dr. Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania. In deschiderea evenimentului va lua cuvantul prof. dr. Andrei Marga, presedintele Institutului Cultural Roman. Autorul cartii va fi si el prezent la eveniment.

Harlaul,  straveche vatra de cultura şi spiritualitate romanească, a fost timp de peste 250 de ani si leaganul unei importante comunitati evreiesti. Scrierea istoriei acesteia a insemnat pentru profesorul Carol Iancu, o „datorie a memoriei“ dar si o necesitate stiintifica, deoarece niciun studiu de ansamblu nu i-a fost consacrat pana in prezent localitatii. Bazat pe o vasta documentatie adunata in arhivele din Romania, Franta, Israel si Statele Unite, si pe numeroase marturii orale, volumul de fata relateaza destinul unui grup minoritar care a reprezentat la sfarsitul secolului al XIX-lea peste 50% din populatia localitatii si care a jucat un rol economic deosebit in dezvoltarea sa. Universul religios si cultural, scoala israelito-romana, miscarea sionista, tragedia Soahului, exodul comunitatii sub regimul comunist, atasamentul fata de locurile natale al evreilor harlauani stabiliti in Israel si in alte tari, toate aceste subiecte, tratate cu rigoare si cu pasiune, sunt completate cu numeroase anexe, tabele, documente in facsimil si ilustratii.    

Carol Iancu este profesor de istorie contemporana la Universitatea Paul Valéry din Montpellier si Directorul Scolii de Inalte Studii ale Iudaismului (Ecole des Hautes Etudes du Judaïsme) din Franta. Doctor honoris causa al Universitatii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi si al Universitatii din Oradea, a fost ales membru  al Academiei din Nîmes, fondata in 1682. Indeplineste si functia de presedinte al Asociatiei de prietenie iudeo-crestina (sectia Jules Isaac) din Franta. Este autorul a numeroase studii consacrate istoriei evreilor si relatiilor internationale, aparute in franceza, ebraica, engleza, germana si romana. Pentru prestigioasa sa activitate stiintifica si pentru servicii aduse  Educatiei Nationale a fost promovat „Ofiter al ordinului Palmelor Academice“ printr-un decret al Primului ministru al Frantei (2012).

Accesul publicului la lansarea de carte este liber.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s