Geisel – Biblioteca Universitatii din California

Nu m-am hotarat daca ma atrage sau nu exteriorul sau impunator, geometric si aparent rigid, dar cu siguranta mi-a captat atentia. Biblioteca Geisel a fost proiectata in 1970 de arhitectul William Pereira, renumit pentru proiectele sale futuriste, printre care se numara si Piramida Transamerica din San Francisco. (la fel de „colturoasa”, dar intr-un mediu poate mai potrivit)

Biblioteca Geisel

Cladirea din beton armat si sticla, care adaposteste patru din cele noua biblioteci ale universitatii din California, se ridica cu opt niveluri deasupra solului, sub forma unei piramide inversate. Primele doua etaje formeaza un piedestal pentru urmatoarele sase niveluri, totul concretizandu-se intr-un turn in trepte, care a devenit un simbol vizual pentru Universitate. Din cate am citit, conturul bibliotecii se afla si pe logo-ul Universitatii din California.

Biblioteca a devenit rapid un punct de reper mult-iubit atat in cadrul cat si in afara campusului, iar numele acesteia a fost schimbat dupa Audrey si Theodor Geisel (pe care il cunoasteti probabil ca Dr. Seuss) in 1995, recunoscandu-se astfel sprijinul lor generos pentru bibliotecile universitatii si angajamentul lor pentru cresterea nivelului de alfabetizare.

Biblioteca Geisel 2

Geisel Biblioteca a fost numita una dintre cele mai moderne 25 biblioteci din lume. Cladirea modernista, care seamana si cu o nava spatiala, a fost remarcata, impreună cu celelalte cladiri de pe lista intocmita de http://www.bestcollegesonline.com-pentru „arhitectura eleganta si folosirea celor mai recente tehnologii.” Eu nu as numi-o eleganta, ci mai degraba…impresionanta si impunatoare, dar nu toate gusturile se aseamana.

Oricum, este cu siguranta una dintre bibliotecile universitare care mi-a atras atentia si pe care mi-as dori sa o vizitez. Imi imaginez cate carti poate sa sustina tot acel beton 😀

P.S. Pentru cei carora li se pare familiara – in 2010, in Inception, a aparut o fortareata foarte similara acestei biblioteci 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s