Jane Austen pe urmatoarea bancnota de £ 10

Banca Angliei a anuntat ca Jane Austen va figura pe urmatoarea bancnota de £ 10, evitand astfel absenta pe termen lung a unui personaj feminin de pe bancnote.

Autoare a celebrului roman Mandrie si Prejudecata (stiu ca nu mai era nevoie sa mentionez), Jane Austen, il va inlocui pe Charles Darwin, cel mai probabil din 2017.

 

In aprilie, Banca a anuntat ca o va inlocui pe Elizabeth Fry, care se afla in prezent pe bancnota de £5, cu Sir Winston Churchill. Acest anunt a starnit proteste, deoarece aceasta inlocuire ar fi cauzat absenta figurilor feminine de pe bancnotele noi pentru aproximativ un an.

Banca a calmat protestele anuntand ca Jane Austen va figura pe urmatoarea bancnota de £ 10 si mentionand ca aceasta decizie fusese deja luata si ca nu intentionase niciodata sa elimine figurile feminine de pe bancnote. Nu stim evident daca aceste declaratii sunt adevarate. Nu cred ca intentionau sa elimine figurile feminine de pe bancnote, dar nici nu stiu si nu am cum sa verific daca decizia legata de Jane Austen era deja luata la inceperea protestelor. Si daca era luata, au avut un PR prost care i-a sfatuit sa nu faca cele 2 anunturi concomitent.

„Jane Austen merita cu siguranta  un loc in grupul select de figuri istorice care apar pe bancnotele noastre. Romanele ei au o o atractivitate universala si de durata, iar ea este recunoscuta ca unul dintre cei mai mari scriitori din literatura engleza”, a declarat miercuri noul guvernator al bancii, Mark Carney.

Anul acesta s-au sarbatorit 200 de ani de la publicarea romanului „Mandrie si Prejudecata”, aniversare care a fost sarbatorita in Anglia cu petreceri costumate si ale evenimente. Nu stiu daca au fost inspirati de aceasta aniversare, insa emotia si entuziasmul generate arata, cred eu, ca Jane Austem este o figura potrivita si reprezentativa pentru Anglia. (obiectiv vorbind, caci eu nu am o slabiciune foarte mare pentru ea)

Bancnote britanice au sarbatorit o serie de figuri istorice, printre care William Shakespeare, economistul Adam Smith si James Watt, inginer care a imbunatatit motorul cu aburi. Putine femei au fost insa incluse in acest panteon. In afara de monarh si Elizabeth Fry, o singura alta femeie – Florence Nightingale – a aparut pe bancnote de cand au fost introduse figurile istorice, in 1970.

Reclame

Un gând despre „Jane Austen pe urmatoarea bancnota de £ 10

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s