And the Nobel prize goes to…

alice munroDesi Haruki Murakami parea favorit la castigarea premiului Nobel pentru literatura in 2013, acesta i-a fost decernat scriitoarei canadiene Alice Munro.

Alice, in varsta de 82 de ani, s-a specializat in proza scurta, iar nuvelele sale abordeaza adesea dilemele tinerelor ajunse la maturitate, relatiile cu parintii si viata din micile orase, actiunea fiind plasata de multe ori in zona Ontario, unde autoarea s-a nascut.

Trebuie sa recunosc ca pana in acest moment nu am avut ocazia sa-i citesc nuvelele, probabil si din cauza faptului ca un singur volum al acesteia a fost publicat pana in prezent in Romania. Acum ca mi-a fost trezita curiozitatea probabil voi merge in cautarea volumului „Prea multa fericire”, asteptand sa apara si celelalte 9 cat de curand in librariile noastre, cum se intampla de obicei…

Oricum, trebuie sa recunosc ca mi-a parut bine ca a castigat o femeie; ce sa-i faci, inca sunt putine castigatoare ale premiului, Alice este abia a 13-a si mi-ar placea sa vad din ce in ce mai multe.

Si, pe langa asta, desi nu am citit inca nimic de ea, imi plac foarte mult titlurile volumelor sale de nuvele. Ma astept la un continut pe masura.

Mai multe despre Alice Munro

Alice Munro a inceput sa studieze jurnalismul si engleza la universitate, dar a renuntat la studii dupa ce s-a casatorit, in 1951. Alaturi de soțul sau s-a stabilit in Victoria, in provincia Columbia Britanica, unde cei doi soti si-au deschis o librarie.

A scris nuvele din adolescenta, dar si-a publicat primul volum abia in 1968 („Dance of the Happy Shades”). Colectia de nuvele „Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage” a stat la baza filmului „Departe de ea” (2006), regizat de Sarah Polley. Cel mai recent volum al sau este „Dear Life”, apărut în 2012.

Alice este apreciata de critici pentru scriitura sa marcata de claritate si realism psihologic. Unii critici chiar au considerat-o un „Cehov canadian”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s