Cel mai bun roman al anului 2012 (Premiul literar Augustin Fratila)

Pam, pam…

Aseara, intr-o atmosfera intima si putin boema, a avut loc premierea celui mai bun roman publicat de un scriitor roman in anul 2012.

Dupa cateva formalitati, destul de reusite, am aflat cine a strans cele mai multe puncte de la bloggeri in finala concursului literar Augustin Fratila.

Dar va mai tin putin in suspans…pentru ca trebuie sa va spun ca mi-a placut tare de domnul Alex Stefanescu, presedintele juriului de critici literari – juriu care a selectat cele 5 romane finaliste. L-am mai citit pe domnul Stefanescu, dar pana aseara nu l-am vazut niciodata „live” si candoarea si umorul sau au fost o surpriza placuta. Cu un speech frumos, gandit, presarat cu glume, putea sa te convinga de orice…si pe noi a ales sa ne convinga ca acest concurs are mecanismul perfect de functionare (fiind jurizat atat de critici literari, in prima faza, cat si de bloggeri) si ca oricare dintre cele 5 romane finaliste ar fi demne de titlul de „cel mai bun roman al anului 2012”.

Si decizia bloggerilor este…

Cei 23 de bloggeri din juriu au dat punctaje de la 1 la 5 romanelor finaliste si, astfel, cel mai mare punctaj si premiul de 10.000 de euro au fost obtinute de romanul CRONICILE GENOCIDULUI de Radu Aldulescu.

cronicile-genocidului“Scriitorul nu este singur. Datorez scrierea acestui roman mai multor oameni, dar în primul rând celei căreia îi este dedicat: Constanţei, acum şi pururea. Ce s-a întâmplat după scriere e o poveste care îmi aparţine în mai mică măsură.

În privinţa premiului, pot spune că sunt mai mult decât emoţionat. Sincer, sînt aproape înspăimântat. Aş fi tras nădejde să nu mi se întâmple tocmai mie şi tocmai acum, la o vârstă când deja mă socoteam ferit. Aş vrea să împart acest premiu cu toţi cei nominalizaţi şi cu ceilalţi cincizeci de autori care au avut cutezanţa să se dedice scrierii unui roman. Aş vrea să-l împart, de asemenea, cu toţi cei care aici şi acum scriu şi citesc literatură română. Aşa să vă ajute Dumnezeu!”, a declarat Radu Aldulescu.

Cam atat pot sa va spun acum, dar sper sa revin cat de curand cu o recenzie a romanului 😀

Un gând despre „Cel mai bun roman al anului 2012 (Premiul literar Augustin Fratila)

  1. Pingback: Castiga romanul anului 2012: Cronicile Genocidului (Radu Aldulescu)! | bookcritics

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s