Femeile nu-si dau seama (Boris Vian)

femeile_nu_si_dau_seama_boris_vianVian nu se fereste sa jigneasca. Cred ca asta e cel mai strident take-away din acest roman.

Nu se fereste pentru ca nu o face cu rautate. Jignirile izvorasc din sinceritatea si imaturitatea personajelor sale. Din maniera stringenta in care mediul in care s-au dezvoltat e emanat prin totii porii acestora.

In „Femeile nu-si dau seama” asistam la o altfel de poveste politista, in care fratii Deacon incearca sa dejuce planurile unei retele de traficanti de droguri si prostitutie. Fratii Deacon, trebuie sa spun, nu sunt tocmai duo-ul model de personaje pozitive. Un playboy absolvent de Harvard si un student la medicina, 2 tineri bogati, aroganti, plini de ei, incearca sa destrame o retea de infractori condusa de o matroana. Sigur, faptul ca tot acest joc de-a soarecele si pisica (care isi schimba din cand in cand rolurile) porneste de la dorinta lui Francis Deacon de a-si salva o buna prietena si de a o indeparta din mediul care ii facea atat de mult rau ii face pe cei doi mai placuti decat ar fi, probabil, la prima impresie.

Pentru ca actiunea nu este una foarte complexa nu dau alte detalii, va las sa le descoperiti singuri. Ce as putea sa mentionez, in schimb, e ca desi personajele principale sunt masculine, cartea e intesata de personaje feminine dintre cele mai diverse. Am citit intr-o recenzie, ca Vian nu le trateaza pe acestea cu misoginism. ci cu un umor caracteristic lui Don Draper la tinerete. Diferenta dintre cele doua e insa prea subtila pentru mine si atunci o sa spun, in continuare, ca le trateaza cu un misoginism lipsit de rautate, cu un misoginism provenit din realitatea anilor ’50.

Daca l-ati citit pe Vian, probabil ati citit Spuma Zilelor.

Si e prea posibil sa nici nu fi auzit de acest roman, scris de Vian sub seudonimul Vernon Sullivan.

Dar probabil ca multi dintre voi stiti cum a murit autorul – in timp ce asista la proiectia filmului adaptat dupa romanul sau, Voi scuipa pe mormintele voastre.

Cu cativa ani inainte sa moara, Vian a semnat un contract de publicitate in America cu acest nume, pentru aceasta carte. Iar, datorita succesului surprinzator, Vian a mai completat seria americana cu inca 3 romane: Toti mortii au aceeasi piele, Moarte pocitaniilor si ultimul, Femeile nu-si dau seama.

„Femeile nu-si dau seama” (si poate si celelalte carti din aceasta serie, nu stiu sa va spun sigur) nu seamana cu romanele tipice ale lui Vian in care asistam la evenimente neobisnuite dintr-o lume aflata pe muchia fantasticului. Cu toate acestea, trebuie numai sa strabateti cateva pagini si ii veti recunoaste stilul ironic si autoironic, umorul neconventional si mesajele cateodata subtile, cateodata mai putin, dar intotdeauna foarte bine tintite.

 

*Le multumesc celor de la editura Univers pentru aceasta carte si pentru alte cateva despre care veti putea citi in curand 🙂

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s