The tipping point (Malcom Gladwell)

the-tipping-point_Malcom_GladwellThe tipping point are un subiect fascinant, epidemiile sociale.

Nu am analizat niciodata asemanarea dintre epidemii in sensul primordial al cuvantului, cel medical, si epidemii sociale. Imi pareau 2 fenomene diferite, intre care nu as fi trasat o paralela.

Dar au cateva lucruri esentiale in comun.

Sa ne gandim la izbucnirea unei epidemii, care, in ambele cazuri, presupune atingerea unui punct critic.

De ce este influentata aceasta?

–  de Legea Minoritatilor – exista un numar minim de oameni la care trebuie sa ajunga un mesaj, un produs sau un serviciu pentru ca explozia sa aiba loc si epidemia sa demareze. (sau exista un numar minim de oameni infestati cu un virus, ca sa vorbim despre o epidemie)

– de Factorul de Aderenta – cat de bun este un mesaj, cat de special este un produs, cat de captivant este un serviciu. Intr-adevar, o influenta recunoscuta intotdeauna, chiar daca sub forme diferite. Cand eram in facultate tin minte ca discutam despre faptul ca publicitatea are datoria sa genereze trial – incercarea produsului / serviciului, dar daca produsul sau serviciul nu este atragator in sine, nu vom avea decat un foc de paie initial, dupa care o scadere drastica a vanzarilor. (cred ca, medical, am putea vorbi de cat de rezistent e un virus)

si

– de Forta Contextului – si inainte sa citesc cartea eram constienta ca tot ce se intampla in jurul meu are o influenta asupra mea, dar credeam ca este una nesemnificativa in mare parte sau ca poate sa fie constientizata si eliminata.

In plus, privind influentele umane individuale, Malcom Gladwell distinge 3 categorii de oameni care joaca un rol special in epidemiile sociale:

– Conectorii – cei care au foarte multe cunostinte, in cercuri foarte diverse

– Expertii – oamenii care cunosc in detaliu un anumit subiect. In plus, oameni care doresc sa ajute si sa raspandeasca cunostintele lor.

si

– Vanzatorii – nu neaparat in sensul propriu, oamenii care stiu cum sa te faca sa iti doresti ceva, cum sa te convinga ca ai nevoie de ceva

E ca atunci cand ma intalnesc cu un fost coleg de facultate la o petrecere si imi face cunostinta cu cineva sau imi vorbeste despre cineva care a creat un produs nou si mie mi se pare interesant si ma gandesc sa il promovez. Evident, se poate sa fie o intamplare, dar, daca realizeaza foarte multe astfel de conexiuni intre oameni, putem vorbi despre un conector.

E ca atunci cand o sun pe mama sa o intreb de probleme legate de salarii/pensii/contabilitate, pentru ca stiu ca e mereu in tema cu ultimele modificari ale legilor – este un expert in acest domeniu. Si asta nu pentru ca o sun eu, ci pentru ca sunt multe persoane care ii adreseaza intrebari similare si ea este mereu dispusa sa explice si sa isi impartaseasca cunostintele.

E ca atunci cand pleci intr-o reprezentanta sa iti iei un Ford Focus si pleci cu un Ford Mustang, pentru ca vanzatorul te-a convins ca aceea e masina de care ai nevoie. Si asta se repeta pentru zeci si sute de clienti. (si aici nu vorbesc de un truc, vorbesc despre un vanzator convins ca iti ofera cea mai buna varianta)

Nu toti oamenii se incadreaza in una dintre categoriile de mai sus. De fapt, procentul este unul destul de mic. Iar noi, restul, suntem cei la care ajung acele informatii, acele produse, acele servicii, care conectorii, expertii si vanzatorii au considerat ca merita interesul si recomandarea lor.

 

*Ca si in Blink, in carte sunt studiate zeci de exemple de epidemii sociale. Din nou, nu ai cum sa nu intelegi. In filozofia LEAN, de imbunatatire continua, despre care am citit foarte mult in ultimul timp, erorile umane nu sunt niciodata culpabilizate, ci sistemele sunt transformate astfel incat sa nu lase oamenii sa comita greseli. Cand citesc cartile lui Malcom Gladwell am impresia ca a descoperit un sistem prin care oamenii nu sunt lasati niciodata sa ramana cu dubii sau intrebari.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s