Despre dragoste si alti demoni (Gabriel Garcia Marquez)

Am primit Despre dragoste si alti demoni in decembrie, dupa ce multe luni m-am gandit ca nu am citit nimic de Marquez, necumparand totusi nimic pe fondul multelor carti necitite din biblioteca.

Dar asa a fost sa fie, sa primesc cartea fara nici macar un apropo 🙂

despre-dragoste-si-alti-demoniIncepem cu o scurta calatorie in 1942, intr-o manastire din America Latina, unde sunt scoase la lumina ramasitele lumesti ale unei adolescente: Sierva Maria de Todos Los Angeles. Splendida ei podoaba capilara masoara douazeci si doi de metri lungime…

Reala sau fictiva (nu aflam niciodata, sau eu nu m-am prins), aceasta descoperire reprezinta punctul de plecare al unei zbuciumate povesti, desfasurate pe fundalul decadent, dar inca fermecator, al Cartagenei de la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Sierva Maria este singurul copil al lui Don Ygnacio si al Bernardei, o copila nedorita si mai mult ignorata, lasata sa creasca impreuna cu servitorii negri ai casei si sa invete limbile si obiceiurile acestora.

Toate itele se tes cu grija ca sa dicteze destinul viitor al fetei, fara sa ridice suspiciuni. Soarta ei se pune in miscare inca de la cativa ani de viata.

Definitoriul trai cu servitorii negri e cel ce va marca intotdeauna interactiunile sociale ale Siervei Maria, interactiuni ciudate pentru tot cei care n-au dorit vreodata sa cunoasca obiceiurile negrilor, limbile vorbite de acestia, privirile lor.

Intriga si punctul in care viata Siervei Maria ia o intorsatura initial ciudata, mai apoi de-a dreptul incredibila, este cel in care copila este muscata de un caine, ulterior aflandu-se ca acesta era turbat.

Unul dintre acele lucruri minore, care astazi nu ne mai sperie atat de tare, dar care in trecut era un blestem.

De aici itele istoriei sale devin lipicioase ca o panza de paianjen si se intind din ce in ce mai mult, prinzand in ea din ce in ce mai multe victime.

Povestea ia mai multe intorsaturi pe parcursul cartii, insa nu vi le voi dezvalui.

Va recomand totusi, daca o incepeti, sa o terminati, farmecul cartii nu poate fi ghicit din primul sfert, din prima jumatate. E nevoie sa citim pana la ultima pagina ca sa cuprindem adevarata drama care s-a petrecut sau nu in urma cu secole.

 

 

Lasă un comentariu