Noua Biblioteca Municipala din Stuttgart

Ceremonia de deschidere pentru noua Biblioteca a orasului Stuttgart (proiect Yi Architects) a avut loc pe 21 octombrie 2011. Dupa ce a castigat un concurs de proiecte in 1999, noua biblioteca din sudul Germaniei s-a lasat cu greu dezvaluita.

stuttgart city library at night

Noua Biblioteca Municipana a fost amplasata in Mailänder Platz, un viitor centru cultural al orasului, iar arhitectii au ales sa exprime fizic importanta acestui centru cultural prin acordarea unei prezente fizice impozante noii biblioteci. Astfel, cladirea a luat forma unui cub, cu laturi de 45 de metri. Noaptea, biblioteca arata ca un complicat cub Rubik in doua culori, dar tot ce trebuie sa faci este sa ii calci pragul pentru a-i surprinde simplitatea.

Stuttgart-City-Library-1 

Forma si simetria intrarii cladirii a fost inspirata de „Cenotaf pentru Newton” de Etienne Boullée, dar inima si nucleul bibliotecii urmeaza designul vechiului panteon. Protejata de o fatada secundara, camera in forma de cub este situata in mijlocul cladirii si este iluminata de o lumina centrala situata pe acoperis. In centru se afla o fantana care transforma spatiul intr-o o zona de meditatie.

Interiorul este luminos, fara iluminare directa, este cald, fara a fi vopsit in culori calde si este intim, desi atat de deschis.

section model stuttgart library 

 

 

 

Galeria are cinci etaje si este inconjurata de o carapace de carti.Vizitatorii se deplaseaza pe scari in spirala, care ii conduc printre galeriile de lectura, concepute ca niste alei curgatoare, inundate de lumina de la acoperisul de sticla. Nu urci pur si simplu niste scari, ci descoperi universul din jurul tau.

 

 

 

 

 

 

 

Forumul, o a treia camera centrala, se află sub „inima”. Aceasta este o camera pentru evenimente care se afla in apropierea caii de lumina care traverseaza primul si al doilea subsol.

Heart-of-the-Cube-Stuttgart Library

Albul imaculat poate parea putin neprietenosi pentru unii, dar sugereaza importanta cartilor, centrul atentiei aici, si a vizitatorilor, petele de culoare ce strabat coridoarele bibliotecii.

Lasă un comentariu