Caile persuasiunii in negociere (Stefan Alexandrescu)

Am mentionat aceasta carte atunci cand Stefan a venit sa-i faca lansarea in Bucuresti. Dupa ce am scris acel articolul, m-am intalnit cu Stefan, care mi-a oferit un exemplar si mi-a spus ca i-ar placea sa stie ce cred despre carte.

Si, putin mai tarziu decat anticipam (imi cer scuze pentru intarziere pe aceasta cale) a venit si acel moment.

stefan-alexandrescu (1)„Scriu in special pentru tine, liberul-profesionist, antreprenorul sau tanarul/a cu 1-2 ani de experienta in comunicare, vanzari si negociere si pentru tine, studentul interesat sa aplice, pentru ca doresti sa iti consolidezi/imbunatatesti experienta cu niste strategii concerte de negociere, intr-o maniera profesionista. Daca te regasesti, aceasta carte este pentru tine!”

Asta ne spune Stefan si cred ca toti cei de mai sus ar putea, intr-adevar gasi ceva util in aceasta carte.

Ca sa fiu complet sincera, trebuie sa spun ca, desi subiectul negocierii mi se pare unul fascinant, in acelasi timp mi se pare unul aproape complet intuitiv, cel putin pentru mine, astfel incat nu deseori am abordat carti pe aceasta tema.

Ceea ce am apreciat foarte mult la cartea lui Stefan este abordarea completa, care imbina psihologie, afaceri, care cuprinde exemple, parabole, studii. La fel de diverse precum continutul cartii sunt si exemplele, care vin din arii diferite. Mi-a placut foarte mult ca s-a folosit de exemple din filme, scene pe care initial nu le privesti din perspectiva negocierii, ci numai dintr-una artistica 🙂

caile persuasiunii in negocierePentru cei interesati de subiect, voi fi putin mai specifica in ceea ce priveste continutul. Gasim o introducere in negociere, reguli generale pentru o negociere de succes, un capitol despre institutiile in care romanii au incredere si de ce, mai apoi unul despre autoritate si reactia indivizilor la autoritate (foarte interesant), informatii despre cum sa-ti controlezi emotiile, despre cu sa preiei controlul intr-o negociere, tactici si tehnici folosite in astfel de situatii…. Lista nu e exhaustiva, nu cred ca am trecut nici prin jumatate din ceea ce cuprinde cartea, deci daca o veti citi mai sunt multe subiecte interesante de descoperit.

Dupa cum am spus si mai sus, personal domeniul mi se pare intuitiv si cartea nu mi-a adus un plus foarte mare in ceea ce priveste atitudinea mea in negocieri, comportamentul meu sau despre cum sa citesc comportamentul celuilalt si cum sa reactionez (desi aceste subiecte sunt tratate si ele in carte), dar pot spune ca mi-a adus un plus destul de mare de informatie, in ceea ce priveste studiile din aceasta zona.

Rezultatele unor studii sunt cu adevarat socante, pentru ca privind din afara spunem ca noi nu am face/nu am gandi niciodata asa. Este cazul si unui studiu, despre care am auzit prima data prin facultate si pe care l-a mentionat si Stefan in carte, care testa raspunsul la autoritate. Cativa voluntari au trebuit sa administreze socuri electrice unor persoane (actori) care se presupunea ca erau subiectii unui experiment despre efectele pedepsei asupra memoriei. 70% dintre cei testati (alesi aleator) au ajuns sa administreze socul maxim subiectilor, in ciuda suferintei vizibile a acestora, deoarece acest lucru li s-a cerut de catre o autoritate, coordonatorul experimentului (profesor la facultate).

Astfel de informatii sunt mereu interesante si iti schimba putin perspectiva asupra comportamentului uman. Sigur ati fi presupus (sau sperat?) ca procentul era cu mult mai mic.

Sper ca v-ati dat seama macar putin ce anume cuprinde si pentru cine este aceasta carte. Eu ma voi opri aici, in punctul critic, in care nu dezvalui nici prea mult nici prea putin si prefer sa inchid cu citatul cuiva care se confrunta cu negocierea zilnic, in munca sa 🙂

„Un fel de compendiu foarte condensat, un adevarat tezaur de metode de creativitate: fiecare capitol si subcapitol deschide noi piste, noi cai, e o carte ce iti dezvaluie un univers intreg de cercetare in cariera si in viata.” Alexandru Paicu, specialist in real-estate, Iasi

3 gânduri despre „Caile persuasiunii in negociere (Stefan Alexandrescu)

  1. Pingback: CONCURS – castiga cartea “Caile persuasiunii in negociere” de Stefan Alexandrescu | bookcritics

  2. Pingback: Căile persuasiunii în negociere (2012) de Ştefan Alexandrescu | DISCERNE

  3. Pingback: Cum să te faci înţeles/înţeleasă când vrei să convingi | DISCERNE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s